måndag 24 oktober 2011

Då har man köpt ett nytt hus idag....


Äntligen är vi på gång på riktigt!
Har skrivit papper idag och beställt ovanstående hus från Fiskarhedenvillan. Efter att ha totalrenoverat och bott i ett gammalt hus i nästan 10 år så vet man vad man saknat och vad man önskat hett. Vi satte oss ner, funderade och skrev ner allt. Vad har funkat och vad hade man kunnat göra bättre?
Är ni beredda?? Här kommer det:

Rent grundläggande kände vi (jag) att det skulle vara spännande och helt nytt med ett trähus efter att ha bott i ett gammalt stenhus tidigare. Vitt/ljusgrått med svart tak, fanns inga alternativ!
En bra groventré var en sak som vi saknade. I gamla huset låg den på baksidan och blev då inte funktionell. Denna gång ville vi ha denna på ett ställe i huset där den kunde användas som det var tänkt = från det håll man kommer. Här kan killarna o alla deras kompisar direkt ställa sina grusiga skor, cykelhjälmar, ryggsäckar, hockeyprylar osv osv.
 Vad jag mer saknade var ett bra ställe att hänga tvätt. Det gamla huset var drygt 250 kvm, men vi hängde ändå tvätt överallt. Därför har vi, förutom ett vanligt torkskåp, ritat in ett speciellt torkrum i direkt anslutning till tvättmaskinen *lovely*. Här kan man hänga tvätt, stänga dörren o öppna när det är klart. Dessutom slipper man ha tvätten synlig om nu tvättstugan skall användas frekvent som ingång.
Bredvid det lilla torkrummet har maken fått sitt "teknikrum", här skall det samlas alla teknikprylar, men även en liten vinkyl och andra saker som inte är sååå viktiga för mig :)
Annat som jag gärna ville ha igen var en glasveranda, men även denna ville jag placera på ett ställe där den kan användas. I gamla huset låg den i anslutning t entrén och en bit fr köket, vilket resulterade i att vi väldigt sällan satt där för det blev för "jobbigt". Så här ritade jag in verandan i anslutning t köket. Vi kommer inte att ha ngt annat köksbord, inte heller ngt "matsalsbord" utan vi kör ETT stort bord som får funka till allt. När vi skall ta en snabb macka så sitter vi vid bardisken i köket.
Här har jag fått tänka lite extra, för denna gång ville vi ha det funktionellt. Givetvis skall det vara fint, men funktion går före estetik. Så "bardisken" blev godkänd trots att det inte är det vackraste jag vet :)
Sedan var det en extra fiffig tanke med att inte placera verandan mitt på huset, för med detta fick till en härlig, insynsskyddad uteplats med sol heeela dagen (tja, de dagar det är sol iaf) samtidigt som den skärmar av alldeles perfekt från framsidan.
Efter detta ville jag inte ha för öppen planlösning. Det är inte riktigt min grej. Jag tycker att det känns lite för modent, samtidigt som jag vill att ett kök skall vara ett kök osv. Jag vill inte behöva se gammal disk när jag ligger o slappar i soffan. Samtidig vill man ha det luftigt... Tycker att det blev precis lagom på detta vis.
Största utmaningen var byggreglerna i vår kommun, eftersom dessa är väldigt begränsande (iaf om man har min smak). Skulle gärna tänka mig ett tvåplanshus med rejäl takhöjd, men det var inte ens att tänka på. Men vi lyckades få till 2,6m på båda våningarna - tack för det! Får man välja taklutning *nope* osv osv.
En annan stor tanke och plan var att ovanvåningen skulle vara till för barnen. De skulle ha sina sovrum (läs: alla sina prylar) och ett gemensamt tv/spel/hängutrymme här. Dessutom gillar jag inte att sova på nedre plan utan ville också ha sovrum uppe.
Maken önskade stora klädkammare, då blev det så *stackars mig*. På första ritningen hade vi en fransk balkong i vår sovrum, men den fick vi offra när vi ville ha en porch på samma kortsida nere.
Vidare på önskelistan fanns en stängd trappa med förvaring under *check*
Ett extra rum (kontor, extrasäng, pyssel) *check*
Kvällsol/uteplats på baksidan *check*
Andra saker som kändes viktiga var fina fönster, en lite historia för sig - återkommer!
Golv, vill inte ha parkett och med golvvärme är detta en utmaning. Vi har nästan bestämt oss, men har ni fina förslag på plankgolv som funkar här så hör gärna av er :)

Återkommer med kökstankar om ett litet tag, har förhoppningsvis sista träffen i morgon!

Allt detta och lite till snickrade jag ihop i en egen ritning (på bakplåtspapper...) som jag sedan presenterade för olika husleverantörer. Varför vi valde Fiskarheden kommer jag att berätta snart!

13 kommentarer:

Everyday living etc. sa...

Hej. Stort grattis. Vilken spännande och rolig resa ni har framför er. Huset ser jätte fint ut, håller med dig om att planlösningen inte får vara för öppen så man kommer ifrån det mysiga. :)

Ska bli spännande att se fortsättningen! kram Linnéa

HannasHörna sa...

Hej hej!

Oj vad det låter spännande. Det blir kul att se när det växer fram.Vi har köpt ett billigt furugolv från byggmax...ett helt obehandlat som vi såpar två gånger om året. Det blir mycket repor med tanke på barn och hund men eftersom golvet inte är behandlat med något läkar det sig själv. dessutom är det slipbart 5 gånger vilket gör att det kommer hålla länge. När vi hade 40 årsfest i våras dansade vi alla typ 40 gästerna på golvet med skor. Kvällen därpå var det såpat och läkt...

Lycka till med allt!

Kram/Hanna

Septemberflikka sa...

Åh grattis! Låter som om ni tänkt på allt. Det är nog bra att ha bott i hus ett tag innan man bygger nytt så man inte missar en del väsentliga saker som vi gjorde. Dock trivs vi bra med vårt Fiskarhedenvillan, hoppas ni också kommer göra det,

kram

Moodboardwithflowers sa...

Jag vill att det ska vara klart nu! Kan bara ana hur du känner då...

Industri house sa...

Ett stort grattis till det nya huset! Det ska bli så spännande att få följa er med erat husbygge...Ha en fin dag, kram jessica.

Jeanette sa...

Nickar igenkännande på en hel del av de val och tankar ni haft. Framförallt det med groventré *saknar* och torka tvätt möjligheter.....in my dreams. Just nu står den förbannade torkställningen i vårt sovrum. *dubbel suck*
Kommer bli super! Har spanat på Fiskarhedens villor jag med...saknar bara tomten... ;-)
Kram

Karin sa...

Så härligt det låter och så genomtänkt! Vi har ett skeppsgolv i oljad ek från Rappgo på vår veranda. Det är tåligt, slitstark och går att slipa om flera gånger, vi underhåller det med golvsåpa och det ser ut som nytt igen efter varje såpning. Lycka till!

jenny ~ house of jenny sa...

Så underbart det låter och kommer att bli. Det där med ett torkrum i anslutning tilltvättmaskinen hade jag inte heller tackat nej till..:)

Smått och gott hos Lina sa...

Grattis till husköpet! Va spännande det är :-) Tycker ni har kloka krav. Det kommer bli riktigt bra!

Kram Lina

Dagar hos mig sa...

Spännande, och vad ni har tänkt till. Kommer att bli väldigt bra när det är färdigt.

Stenmur & Gärdsgård sa...

Hej,
Vad kul att jag hittade hit!!!
Jag är en gammal bloggare f.d www.whiteseason.blogspot.com men bor inte kvar i det huset längre... Jag står precis där ni står vi skriver idag...och ska bygga nytt. Tänkte lägga upp ritningen idag.
Gällande golv så är det jätte svårt. I mitt tidigare hus hade vi vitsåpat furugolv, jag slet ihjäl mig, fint men mycket jobb...där hade vi inte golvvärme och då funkar det. Idag avråder dom oss från att lägga in furugolv m golvvärme som vi ska ha...vilket har gjort att vi kikat på tarketts plankgolv enstaviga, helt ok måste jag säga och med en bra bredd för att få en mer gedigen känsla...
Er planlösning ser fantastisk ut och glasverandan blir klockren, man lär sig vartefter eller hur... Stort Lycka till och hoppas vi kan ge varandra tips och ideér.
Många kramar Malin

Sandra på Ön sa...

Vad roligt att läsa. Vi har precis börjat fundera på att bygga och ibland borde man kanske ha "provbott" ett hus :)

Madelene sa...

Tips: DalaFloda golv! Helt underbara!

Vi börjar bygga vårt vita trähus första maj, och letar just nu inspiration på bloggar, så kommer följa er under vintern:-) Lycka till!